5 tips til længere batteri-levetid på Windows

Windows 11 er tilgængelig nu. Læs mere her

Der er flere faktorer, der afgør hvor længe din bærbare PC med Windows 10 kan holde på strømmen. Det er en kombination imellem hardwaren, styresystemet og den måde hvorpå du bruger din maskine. SSD-diske bruger fx mindre strøm end traditionelle harddiske og en stærkt lysfølsom skærm, bruger mere strøm end en mindre lysfølsom skærm. Når man har købt en PC, er det ofte svært at ændre væsentligt på hardwaren. Derfor vil vi i denne guide koncentrere os om, hvordan du finjusterer Windows 10, så din PC uden problemer holder til en hel arbejdsdag på farten. Der er nemlig flere ting, du kan gøre, så selvom dit batteri skulle være blevet lidt slidt, kan du puste nyt liv i den.

Flytilstand

Inden det hele bliver en smule avanceret, så er der en funktion, som du bliver nødt til at kende. Nemlig ”Flytilstand”, som du finder under det lille skærm-ikon i højre hjørne af din skærm. Her kan du ændre på dine netværksindstillinger, og hvis dit batteriniveau er nede, og du ingen udsigt har til at kunne oplade, så kan du effektivt blokere for alle former for netværk, WiFi og Bluetooth-forbindelser ved at vælge ”Flytilstand” og på måde lade dit batteri vare meget længere.

Strømstyring og slumretilstand

Hvis du klikker ind under ”Indstillinger”, kan du vælge ”System” og derefter ”Strømstyring og slumretilstand”. Indstillingerne du finder herinde er uafhængige af, om du bruger Windows 10 på en stationær eller en bærbar computer, og virker altså begge steder. I ”Strømstyring og slumretilstand” kan du tilrette, hvornår din PC henholdsvis skal slukke og gå i slumretilstand. Du kan køre med forskellige indstillinger, afhængigt af om din PC får tilført strøm eller kører på batteriet.

Din strømstyringsplan

I bunden af kategorien finder du de relaterede indstillinger. Når du klikker her, får du adgang til en række relaterede (avancerede) indstillinger. Blandt andet kan du redigere, hvordan computeren skal starte, hvad der skal ske, når du lukker skærmen i og hvad tænd/sluk-knapperne skal gøre. Du har også mulighed for at lave en strømstyringsplan. Strømstyringsplanen dækker over ét sæt brugerdefinerede indstillinger, som du kan slå til efter behov. Vær opmærksom på, at når du klikker ”Skift avancerede strømstyringsindstillinger”, er der flere indstillinger, som du skal være påpasselig med at ændre i.

Strømsparetilstand

Windows 10 har, ligesom de foregående versioner af Windows, indbygget strømsparetilstand. Funktionen virker meget lig den, der sidder i din Android-telefon eller din iPhone. Når dit batteriniveau falder under et givent niveau (fx 20 procent), vil din PC aktivere strømsparetilstand helt automatisk. Strømsparetilstand reducerer baggrundsaktiviteter, push-notifikationer, lysstyrken på skærmen mm., så din PC bruger færre ressourcer. Strømsparetilstand er som standard slået fra i Windows 10. Du skal derfor selv ind og slå den til, førend du kan få gavn af den. Du har i øvrigt ikke adgang til strømsparetilstand, hvis din PC er forbundet til din oplader. Du skal derfor tage den ud, for at du kan indstille dette.

Applikationer i baggrunden

I samme kategori kan du også klikke på ”Batteribrug” for at få et overblik over, hvilke processer din PC bruger flest krafter på. Herinde har du også mulighed for at justere, hvilke applikationer der må køre i baggrunden. Du kan nemt slå forskellige applikationer til og fra, så den reducerede ydeevne passer til dine behov.

 

Vil du vide mere, så kontakt IT Service Desk

Hør også mere om mulighederne for at lease jeres IT-udstyr i en HaaS-løsning, eller få hjælp til at anskaffe det rigtige hardware og software.

keyboard_arrow_up