Dedikeret eller shared server hosting: Hvor skal dine data ligge?

Når du skal vælge din hosting-løsning, kan det billigste produkt virke som det rette valg – altså ved første øjekast.

Hvis du har et medansvar for din virksomheds bundlinje, vil shared hosting måske ligne den mest omkostningseffektive løsning. Det er nemlig ekstremt billigt – nogle gange næsten for billigt til at være sandt.

Men hvis du er en hosting-veteran, så ved du allerede, at du med shared hosting deler en server med mange andre. Det er den billigste løsning, men der er et trade-off; Det betyder, at du skal bære over med brugsbegrænsninger, delt båndbredde og få administratorfunktioner.

Tager du derimod et kig på dedikeret hosting, vil du se, at de økonomiske og funktionelle fordele kan give dig langt mere værdi for pengene. Du har nemlig eneret over den server, som du opbevarer din virksomheds vitale data på.

I denne artikel sammenligner vi dedikeret og shared server hosting, så du kan få dig et godt overblik.

Lad se se:

Performance

Performance er vigtig for de fleste typer af hosting.

Se bare de her tre eksempler:

#1 Ved e-mail hosting er det vigtigt, at medarbejderne hurtigt kan tilgå deres e-mails når som helst. Dine medarbejdere må ikke miste evnen til at kommunikere internt og eksternt, da det er altafgørende for, at din forretning trives.

#2 Ved hjemmeside-hosting er det vigtigt, at de besøgende på din hjemmeside ikke mister tålmodigheden og forlader igen. Nutidens internetbrugere forventer, at hjemmesider er indlæst efter bare 2 sekunder, og efter blot 3 sekunder vil 40 % af de besøgende forlade din hjemmeside, ifølge et studie. Det er altså unødvendigt at sige, at din hjemmeside-hosting skal være lynhurtig for at gøre brugerne tilfredse.

#3 Ved hosting af jeres økonomisystem skal den ansvarlige for økonomi kunne tilgå jeres økonomidata uden besvær. Det er nemlig vigtigt, at personen har mulighed for at kunne overholde sine deadlines.

Selvfølgelig kan der være store variationer på hastigheden hos de forskellige leverandører af henholdsvis dedikeret og shared hosting – så hvordan kan vi sammenligne dem?

For at gøre det simpelt kan vi starte med en analogi: Tænk på din hosting som en PC

Shared hosting kan sammenlignes med en fælles PC til hele din familie. Hvis én person downloader hele Game of Thrones-serien og fylder 70 % af pladsen på PC’en, vil resten af familien kun kunne bruge 30 % – fordi ressourcerne bliver delt (altså “shared”).

Dedikeret server hosting er som at have din helt egen PC. Du skal ikke dele hverken pladsen eller ressourcerne med andre. Al computerkraften er din, og du bestemmer selv, hvordan du styrer det.

Sikkerhed

Med flere og flere cybertrusler bør IT-sikkerheden fylde markant i din virksomhed.

Når du sammenligner dedikeret og shared hosting, er den sikkerhedsmæssige forskel klar. Har du råd til længerevarende nedetid på det data, som du holder opbevaret?

Lad os bruge analogien fra før: Din hosting svarer til din PC

Hvis hele din familie deles om én PC (som ved shared hosting), er sikkerheden meget svingende.

Den varierer helt af, hvem du er familie med, og hvordan de agerer på PC’en.

Med din egen PC (som ved dedikeret hosting) vil du være den eneste bruger, medmindre du giver andre adgang. Sikkerhedsrisikoen er derfor minimal – du skal ikke bekymre dig om, hvis andre brugere downloader inficerede programmer eller andet støj på PC’en.

Ekstra overvejelser: Managed eller unmanaged

Igennem denne artikel har vi gennemgået dedikeret og shared hosting – altså 2 forskellige muligheder.

Men i virkeligheden er der 3 muligheder.

Imens shared hosting altid er “managed” – det vil sige administreret af leverandøren – så kan dedikeret hosting være både managed og unmanaged.

Så hvilken bør du vælge?

I bund og grund er forskellen på managed og unmanaged hosting den mængde af ressourcer, evner og arbejde, som du løbende vil bruge på at drive din server.

Med unmanaged hosting betaler du mindre, men du får også langt mindre support. Med managed hosting, som koster mere, vil du kunne regne med langt mere fra din leverandør.

Hvis du har svært ved at beslutte dig, kan du overveje følgende spørgsmål:

  • Kan du klare nedetid, hvis der er et problem med software?
  • Er du komfortabel med selv at administrere sikkerheds-patches eksternt?
  • Er pris-forskellen det ekstra stykke arbejde værd?

Konklusion

Om du skal vælge dedikeret eller shared hosting afhænger af, hvilke typer af data, du skal have opbevaret.

Man kan dog generelt sige, at dedikeret hosting har den bedste performance samt mere sikkerhed. Til gengæld er prisen også højere.

Jeg håber, at denne artikel har gjort dig klogere. Hvad er vigtigt for dig, når du vælger hosting-løsning?

Læs mere om dedikeret og shared hosting

Du kan også læse mere om cloud hosting og outsourcing af IT.

keyboard_arrow_up