Er Mac og Windows som hund og kat? Måske ikke helt…

Der var en gang, hvor Mac og Windows var to meget forskellige verdener. Mac’en havde en trofast (nogle vil måske sige fanatisk) gruppe af fans, der anså Windows for at være en kopi af styresystemet til Macen. I mellemtiden blev Windows standardsystemet i stort set alle virksomheder.

I dag er meget forandret. Mac-maskiner er efterhånden blevet allemandseje og det betyder også, at der er kommet et stadig større ønske om at kunne bruge dem på sit arbejde. Det betyder, at man pludselig skal forbinde en Mac-maskine til et Windows netværk.

Meget virker på tværs af styresystemerne

Den gode nyhed er, at Apple-maskiner og Windows-maskiner kan leve lykkeligt side om side.

Der er ingen (eller meget få) problemer ved at dele filer på en central filserver. MacOS understøtter Windows fildeling og kan dermed få adgang til delte drev og mapper.

Mange programmer er standardiserede over begge styresystemer. Office-pakken fås både til Mac og Windows og virker stort set på samme måde. Der er dog lidt forskel i brugergrænsefladen og der kan være en anelse forskel i, hvordan dokumenterne ser ud.

Mange andre programmer virker uden problemer på tværs af styresystemerne: Adobes programmer, Skype og browsere har samme funktionalitet på begge styresystemer.

Det er også muligt at afvikle remote desktop applikationer på en Mac, så en bruger kan tilgå et virtuelt skrivebord – dermed kan man komme uden om nogle af de udfordringer, der er ved at have begge systemer på samme netværk.

Hvad er udfordringerne?

Der er dog et par udfordringer, som man bør overveje inden man lukker op for både Mac og Windows på samme netværk.

Group Policies

Group Policies er en funktion på Microsoft Windows Server-systemer, der styrer en række elementer for brugerne og på netværket. Med Group Policies kan man centralt oprette en række retningslinjer og regler for brugere og maskiner på netværket. Group Policies anvendes fx. til at bestemme skift af kodeord, automatisk lås af PC’er, opsætning af fællesdrev m.v.

Det er ikke muligt umiddelbart at sætte Group Policies på en Mac-maskine, der kører MacOS. Afhængig af, hvor striks man er i sine Group Policies, udgør det naturligvis en vis sikkerhedsrisiko, at nogle maskiner ikke ”overholder reglerne”. Det er muligt at få Macs til at følge Group Policies gennem tredjeparts-software, men det er ofte en dyr løsning, selv hvis man kun har få Mac-maskiner, der skal køre på netværket.

Opdateringer og support

Windows er standardsystemet i stort set alle virksomheder. Det betyder, at der er opbygget et system for, hvordan opdateringer og support håndteres. Det er muligt for IT-administratorer, at ”skubbe” opdateringer ud til alle Windows-brugerne på et netværk. Der er ikke opbygget de samme systemer og procedurer i Mac-verden. Her er det ofte op til den enkelte bruger, at installere de seneste opdateringer og rettelser.

iCloud og virksomhedens data

Når man sætter en ny Mac op, er en af de første ting man bliver bedt om, at indtaste sit Apple ID og kodeord. Dette bliver brugt til at få adgang til Apples cloud-tjeneste iCloud, der bl.a. anvendes til backup af data fra maskinen.

Pludselig kan virksomhedens data altså ligge på en cloud-tjeneste, der ikke er en del af virksomhedens officielle IT-politik og med et kodeord, der ikke lever op til virksomhedens sikkerhedspolitik.

Det er altså relativt nemt, at få Windows og Mac til at leve side om side i samme miljø, men der er også nogle udfordringer som man skal overveje nøje inden man åbner for Mac-maskiner i et Windows-miljø.

Vil du vide mere om mulighederne og udfordringerne ved at have begge systemer i jeres netværk, er du meget velkommen til at kontakte os.

Kontakt os

Hør hvordan vi kan hjælpe jer med at få det rigtige IT-udstyr. Vi kan også tilbyde it-udstyr-as-a-service i form af: hardware-as-a-service (HaaS) og workspace-as-a-service (WaaS).

keyboard_arrow_up