Hvorfor får jeg en blå skærm på min PC?

Windows 11 er tilgængelig nu. Læs mere her

Den blå skærm – også kaldet ”Blue Screen of Death” eller BSoD – har I mange år været en af de mest frygtede fejl i Windows. Den vises, når der opstår en fejl, der betyder, at Windows helt må stoppe med at køre.

Den blå skærm vil oftest vises, når der er fejl i hardware eller fejl i en driver (de programmer, styrer de forskellige enheder på din pc), men der kan være mange andre årsager til fejlen.

Sådan løser du problemet med en blå skærm i Windows

Meget ofte vil du kunne løse problemet (midlertidigt) ved at genstarte Windows. Når du genstarter Windows genindlæses alle de nødvendige filer og systemet starter på en frisk. Det kan ofte være nok til at løse problemer, men hvis den blå skærm vender tilbage, må du i gang med at finde fejlen. Nedenfor finder du en række forslag til, hvordan du kan løse problemet med den blå skærm.

Hvad lavede du lige inden den blå skærm blev vist?

Hvis du installerede et nyt program, opdaterede en driver eller installerede noget nyt hardware i din maskine, er der en god chance for at det er årsagen til den blå skærm. Du bør i dette tilfælde gå tilbage til en version af din opsætning hvor den blå skærm ikke kom frem, altså rulle de ændringer du har lavet tilbage. Det kan du bl.a. gøre ved at gendanne systemet:

Windows 7: Start Windows med den seneste fungerende konfiguration

Hvis du anvender Windows 7 kan du starte Windows med den konfiguration, der senest fungerede. Under opstarten af Windows skal du trykke på F8 for at få adgang til menuen med avancerede opstartsindstillinger. Her skal du vælge menupunktet ”Sidst kendte fungerende konfiguration”.

Denne indstilling får din PC tilbage til et tidligere tidspunkt, der kaldes et systemgendannelsespunkt. Gendannelsespunkter genereres, når du installerer en ny app, driver eller Windows-opdatering, og når du opretter et gendannelsespunkt manuelt. En gendannelse påvirker ikke dine personlige filer, men den vil fjerne apps, drivere og opdateringer, der er installeret, efter gendannelsespunktet blev oprettet.

Windows 8 og Windows 10: Systemgendannelse

I Windows 8 og Windows 10 oprettes løbende gendannelsespunkter, når der sker ændringer på PC’en. For at få adgang til gendannelse af tidligere gendannelsespunkter, skal din PC starte i ”Reparations-mode”. Det kan du få adgang til på forskellige måder:

Hvis du har adgang til Windows desktop:

Klik på Start-knappen
Klik på tænd/sluk
Hold SHIFT, mens du klikker på genstart

Herefter vil Windows starte i reparations-tilstanden.

Hvis Windows ikke vil starte:

Hvis du kan komme til skærmbilledet, hvor du skal skrive dit kodeord, kan du holde SHIFT inde og klikke på tænd/sluk-knappen nederst til højre. Herefter skal du vælge Genstart.

Hvis du overhovedet ikke kan komme ind i Windows, kan du prøve forskellige metoder: Du kan prøve at trykke F8 eller SHIFT + F8 under opstarten. Det vil afhænge af din PC's indstillinger om det virker.

Alternativt kan du trykke 4 gange på tænd/sluk knappen på PC'en under opstarten (når cirklen med de små prikker vises). Den fjerde gang vil PC'en selv starte i ”reparations-mode” og du kan få adgang til de avancerede indstillinger.

Når du bruger en af disse metoder genstarter din PC ikke lige med det samme. I stedet får du mulighed for at vælge, hvordan du vil fortsætte. Vælg ”Fejlfinding” og derefter ”Avancerede indstillinger”.

Under ”Avancerede indstillinger” kan du vælge ”Systemgendannelse” til at vælge et gendannelsespunkt, hvor PC’en sidst fungerede.

Andre årsager til den blå skærm

Er der plads nok på harddisken?

Kontrollér, at der er nok ledig plads tilbage på den harddisk, som Windows er installeret på. Den blå skærm kan komme, hvis der ikke er nok ledig plads på den harddisk, der bruges til Windows-operativsystemet. Windows bruger løbende harddisken som ekstra hukommelse, hvis PC’ens normale hukommelse ikke rækker til.

Scan din computer for virus

Nogle virusser kan forårsage den blå skærm. Vær sikker på at dit virusscanning´-software er opdateret. Læs mere om hvordan du kan fjerne virus her.

Er Windows fuldt opdateret?

Selvom Windows automatisk installerer opdateringer, er det en god idé at tjekke, om der er en opdatering, der er misset. Microsoft udsender regelmæssigt rettelser og service packs til deres operativsystemer, der kan indeholde rettelser til den fejl, der forårsager den blå skærm.

Windows 8 og Windows 10:

Klik på Start-knappen
Vælg indstillinger (tandhjulet)
Klik på Opdateringer og Sikkerhed
Klik på Tjek for opdateringer.

Windows 7:

Klik på Start-knappen
Vælg Kontrolpanel
Vælg Opdateringer og sikkerhed
Klik på Windows opdatering

Installér eventuelle opdateringer, som ikke er installeret automatisk.

Opdatér drivere til din hardware

Den blå skærm er ofte relateret til hardware eller drivere (de programmer, der styrer hardware-enhederne). Windows vil normalt selv opdatere drivere, når det er nødvendigt, men det sker gennem Windows’ egen service, og producenterne af hardware-enhederne kan have drivere, der er nyere end dem Windows selv installerer.

Windows 7:

Tryk på Windows-tasten og på R for at vise menuen kør
Skriv msc og klik på OK
Dette åbner vinduet Enhedshåndtering
Udvid den enhed, der er skyld i problemet
Højreklik enheden og vælg Opdater Driver

Windows 8 og Windows 10:

Tryk på Windows-tasten og på X for vise menuen Hurtig adgang
Klik på Enhedshåndtering
Udvid den enhed, der er skyld i problemet
Højreklik enheden og vælg Opdater Driver

Test PC’ens hukommelse/RAM

Fejl i hardware er en meget typisk årsag til den blå skærm. Det kan derfor være en god idé at teste hardwaren for fejl. Du bør især teste hukommelse og harddisken.

Windows har en indbygget test-funktion der hedder “Hukommelsesdiagnosticering” som kan teste PC’ens hukommelse. Du kan starte programmet på

Tryk på “Windowstasten” og “R”, og skriv “mdsched.exe”.

Når du starter hukommelsesdiagnosticering kan du vælge, om du vil genstarte nu og scanne, eller scanne næste gang du genstarter.

Test PC’ens harddisk

Fejl på harddisken kan også forårsage den blå skærm. Du kan teste PC’ens harddisk med værktøjer indbygget i Windows:

Start Windows Stifinder
Find ”Denne PC” (Windows 10/8) eller “Computer” (Windows 7) i den venstre side
Højreklik på det diskdrev som du vil tjekke for fejl og vælg ”Egenskaber”
I vinduet der vises, skal du klikke på fanen ”Funktioner”
Klik på knappen Undersøg (Windows 10/8) eller Undersøg nu (Windows 7)

Der er to muligheder til rådighed, når du starter en fejl scan i Windows 7:

Ret fejl i filsystemet automatisk vil om muligt automatisk rette de fejl i filsystemet, som scanningen registrerer. Vi anbefaler stærkt, at du tjekker denne indstilling hver gang.

Søg efter/genopret beskadigede sektorer vil udføre en søgning efter områder på harddisken, der kan være beskadigede eller ubrugelige. Hvis der findes beskadigede områder, vil disse områder blive markeret som “dårlige” og de vil ikke blive brugt fremover. Dette er en meget nyttig funktion, men det kan forlænge scanningstiden så meget som et par timer. Det er vigtigt, du ikke afbryder scanningen undervejs, så hvis det er en bærbar du sidder på, så sørg for at den sidder i strømstikket og at du ikke har brug for, at tage den med dig ud ad døren.

Klik på Start for at starte scanningen.

Afslutning

Som det fremgår af ovenstående kan den blå skærm i Windows have mange årsager – og det kan være et stort arbejde at identificere fejlens årsag. Heldigvis er de nyere versioner af WIndows (8 og 10) blevet bedre til at håndtere de fejl, der er årsag til den blå skærm, så den ikke vises så ofte som den gjorde tidligere.

Hvis ovenstående tips ikke har kunne hjælpe, kan vi anbefale at du søger i Microsofts support database. Her kan du finde svar fra såvel Microsoft som fra udviklere og andre brugere.

Vil du vide mere, så kontakt IT Service Desk

Hør hvordan vi kan hjælpe jer med at få det rigtige IT-udstyr. Vi tilbyder også IT-udstyr som HaaS (hardware-as-a-service) og WaaS (workspace-as-a-service).

keyboard_arrow_up