Tager du backup af Office 365 – eller tager du chancen?

Mange fravælger sikkerhedskopi af deres kritiske data i den tro, at Office 365 tjenesten har indbygget backup. Men det er en sandhed med modifikationer, og det kan meget nemt blive både dyrt og medføre kritiske datatab, hvis uheldet er ude.

Microsoft Office 365 har forandret og forenklet den måde, virksomheder driver produktivitetsløsninger på. Oppetid og tilgængelighed er høj, og man undgår besvær med drift og opdatering af Exchangeserveren. Her er også rigelig plads i mailboksen og nem adgang til kalender, dokumenter, mails, Skypemøder og meget andet fra smartphone, tablet og pc.

Til gengæld er platformens mange kvaliteter også med til at skabe en følelse af falsk tryghed, som får mange virksomheder til at fravælge backup.

Det er en farlig strategi.

Ransomware kan stjæle alle dine data

Først og fremmest er der naturligvis den – omend meget lille! – risiko for, at noget går tabt ved nedbrud eller angreb på Microsofts datacenterstruktur.

Større er risikoen for, at en medarbejder ved et uheld sletter afgørende data eller for, at din virksomhed udsættes for et angreb med skadelig kode, der sletter eller krypterer data.

Er der backup i Office 365? Njah.. Ikke rigtig

Desuden bør man forholde sig til det – ikke specielt udbredte faktum – at der som udgangspunkt slet ikke er automatisk backup indbygget i Office, i hvert fald ikke i traditionel forstand. Man arbejder i stedet med et begreb, der kaldes ’retention’, hvor filer gemmes og kan genskabes i op til 30 dage efter de er slettet.

Retention fungerer på nogle måder som almindelig backup – især hvad angår mail. Men metoden er ikke særlig velfungerende ved sletning af filer i OneDrive (hvor man måske først opdager skaden, når de 30 dage er gået og det derfor er for sent at gøre skaden god igen).

Retention er endda helt utilstrækkeligt, hvis der slettes centrale SharePoint-data.

Effektiv backup trækker dine data ud af skyen

I nogle situationer kan det således være umuligt at genskabe Office 365-data efter et angreb, hvilket en del virksomheder desværre har erfaret på egen krop – blandt andet under det globale angreb fra den såkaldte ”Cerber”-ransomware i 2016.

Der findes flere backup-løsninger, som kan sikre dine Office 365-data. IT Relation har valgt at give vore kunder adgang til den, der hedder ”Keepit”, som i lighed med andre gode løsninger er karakteriseret ved, at:

  • Virksomhedens vitale data sikres og gemmes ikke kun ét sted
  • Slettede og ændrede data kan gendannes hurtigt og let
  • Det er nemt at downloade en kopi af udvalgte data lokalt
  • Data og ændringer kan gemmes lige så længe, som du har behov for det
  • Data er placeret redundant i to eller flere hostingcentre
  • Løsningen fungerer med alle Officeprogrammer- og services

Sikkerhedskopi uden forstyrrelser

Keepit er i øvrigt sat op til at kommunikere direkte med Office 365, hvorfor sikkerhedskopien bliver taget automatisk og helt uden at trække systemressourcer fra din virksomhed – og uden at genere dine brugere.

Det kan virke kontraintuitivt at oprette en backup af data, der ligger på en af verdens formentlig bedst sikrede cloudtjenester. Men det kan også vise sig at være givet rigtig godt ud.

Hvis nu uheldet er ude en dag.

Læs mere 

Hør også mere om backup, Remote Backup og Online Backup af IT hos IT-relation.

keyboard_arrow_up