Øg medarbejdernes effektivitet op til 36 % med disse 3 handlingsrettede tricks

De mest effektive arbejdspladser er dem, hvor medarbejderne trives både fysisk og psykisk. Det kommer formentlig ikke som en overraskelse, men ved du, helt lavpraktisk, hvordan du øger dine medarbejderes velvære på din arbejdsplads? Og vidste du, at en lille faktor som belysning har en afgørende indflydelse på dine medarbejderes trivsel?

For at hjælpe dig på vej til en mere effektiv arbejdsplads har jeg fundet 3 handlingsrettede tricks, som ikke kun får dine medarbejdere til at elske dig, men også deres arbejde.

Lad os komme til det:

1. Hold dig væk fra giftige medarbejdere

Medarbejderne er byggestenene i et hvilket som helst firma. Ligesom ingen medarbejdere er lig ingen produktivitet, så betyder dårlige medarbejdere at produktiviteten bliver ineffektiv. Nogle medarbejdere spreder sågar dårlig arbejdsmoral, og de påvirker derfor de øvrige medarbejdere – ét råddent æg ødelægger kagen.

Sørg derfor for, at dine medarbejdere – uanset stilling, opfylder de mest essentielle træk, såsom:

 • Har gode kommunikationsevner
 • Er en holdspiller
 • Har en positiv attitude
 • Er ærlig og har integritet

Hvis du sørger for, at dit hold af medarbejdere alle reelt ønsker at være på arbejdspladsen, så er du et godt skridt på vej til et effektivt arbejdsklima.

2. Hold kontoret opryddet og rent

Undersøgelser viser, at indeklimaet på arbejdet har en stor indflydelse på medarbejdernes produktivitet. På kort sigt er rod i form af tårnhøje papirbunker og usorterede mapper bump i vejen til målet på arbejdspladsen, men det er endnu værre på lang sigt, hvor støv og snavs øger medarbejdernes sygefravær

Forskelle i arbejdsmiljøet (og dermed niveauet af støv og snavs) for computerbrugere forklarer op mod 36 % af sygefraværet, viste en undersøgelse fra Arbejdsmiljøinstituttet i 2002 (og vores biologi har næppe forandret sig siden).

Det giver egentlig sig selv, når man tænker på, at der er 400 gange så mange mikrober på et almindeligt skrivebord, end der er på et gennemsnitligt toiletsæde, ifølge flere års forskning på det amerikanske University of Arizona. Dog er langt fra alle sammen farlige, heldigvis.

Her er de smittebærerende overflader, som du især bør holde rengjort for at mindske dine medarbejderes sygefravær:

 • Telefoner
 • Skriveborde
 • Computere (mus, tastaturer mm.)

Sørg for, at der bliver brugt desinficerende rengøringsmidler, og undgå, at der spises ved computerne. Derudover er almindelig afstøvning vigtigt, da støvpartiklerne gør medarbejderne sløve – især hvis nogle af dem er støvallergikere.

3. Sørg for rigeligt belysning på kontoret

Vidste du, at lys har en indvirkning på vores døgnrytme, og dermed også vores opmærksomhedsniveau i løbet af dagen?

I bl.a. sollys, computerskærme og lamper (især LED), er der den blå nuance af lys, som tilbageholder produktionen af melatonin i vores hjerner. Melatonin er et hormon, som gør os søvnige, og det har dermed en afgørende effekt på vores døgnrytme, skriver The National Institute of General Medical Sciences, USA.

For at dine medarbejdere ikke bliver søvnige på arbejdspladsen kan du gøre følgende:

 • Luk sollyset ind i kontoret gennem vinduer
 • Hav rigeligt indendørs lys (gerne LED)

Det frabedes at udsætte sig selv for kraftigt lys et par timer før sengetid om aftenen. Det gælder også at tjekke mails på mobilen – hvor vigtige de end er. Dog må vi nogle gange anerkende, at det ikke helt er muligt fuldstændig at undgå blåt lys om aftenen.

Heldigvis har jeg fundet et par værktøjer, som du kan bruge til at filtrere det blå lys fra din computer og smartphone:

Download f.lux til at filtrere blåt lys fra Windows, Mac og Linux computere. Programmet indstiller sig automatisk efter din tidszone og bestemmer på den måde, hvilket klokkeslæt det blå lys skal filtreres fra i skærmen.
Brug “Inverter farver”-funktionen til iPhone eller iPad til at undgå blåt lys. Gør som følgende: Indstillinger -> Generelt -> Tilgængelighed -> Inverter farver.
Download en app på Google Play for at filtrere blå lys fra din Android telefon. Klik her for at åbne en søgning på “blue light filter” på Google Play.

Dette bør nedsætte dagdrømmeriet på din arbejdsplads samt gøre din nattesøvn bedre (og sundere), så du ikke vågner op træt og gnaven om morgenen.

Konklusion

For at dine medarbejdere bliver mest effektive skal arbejdsklimaet være optimalt. Det bliver det ved at undgå en række videnskabeligt beviste forhold, såsom:

 1. Dårlige medarbejdere spreder dårlig stemning
 2. Mangelfuld rengøring gør medarbejdere syge
 3. For lidt belysning gør medarbejdere søvnige

Hvad er dit bedste råd til at skabe et effektivt arbejdsklima? Og er der nogle effektivitetsdræbere, som du ville ønske du havde løsningen på?

keyboard_arrow_up