Sådan holder du din computer fri for virus – nemt!
Det behøver ikke kræve noget, der ligner en Ph.d. i IT-sikkerhed, før man kan holde sin PC ren for vira og andet snavs. Faktisk kan du, ved at tage nogle enkle forholdsregler, beskytte dig imod 90 % af alle de sikkerhedstrusler, der typisk inficerer en almindelig brugers pc. I dette indlæg får du nogle gode råd med på vejen, så du undgår at blive ramt af de cyberkriminelle.
Åbn aldrig vedhæftninger på uforventede mails
Meget malware og vira smitter via vedhæftninger på mails, som brugeren åbner, hvorefter computeren inficeres. Cyberkriminelle er udspekulerede, og der er set eksempler på e-mails med skadelig software, der er skrevet på et formfuldendt dansk og hvor e-mailadressen er forfalsket, så det ligner, at den kommer fra Danske Bank, SKAT, posten eller noget helt fjerde. Som udgangspunkt bør du derfor ikke åbne vedhæftninger på mails, hvis du enten er i tvivl om afsender eller ikke venter en mail fra vedkommende. Du kan desværre ikke længere stole blindt på e-mailadressen, som mailen er sendt fra, da denne, som nævnt, kan forfalskes.
Brug din browsers privatlivsindstillinger (inkognito-tilstand)
De mest gængse browsere har alle mulighed for at slå ”privat browsing” til. Når du surfer på internettet med dette slået til, så minimeres dine fodspor, og du kan surfe næsten anonymt. De hjemmesider du tilgår, har derfor ikke mulighed for at tilgå og gemme dine private oplysninger, hvilket nedsætter risikoen for identitetstyveri markant. Du finder ”privat browsing” i din browsers indstillinger, hvor du kan slå funktionen til og fra efter behov.
Vær opmærksom på brugerrettigheder
I Windows kan en bruger have forskellige rettighedsindstillinger. En administrator kan fx installere software og tilgå mere avancerede funktioner under systemindstillinger. En almindelig bruger derimod har kun begrænset adgang til systemindstillingerne, og kan ikke installere software på computeren. Hvis du ikke er så IT-kyndig, så kan du have flere brugerkonti på din computer. Idéen er så, at du bruger en standard brugerkonto til dagligdas arbejde, og kun tilgår administratorkontoen, når du skal installere et vigtigt program. På den måde begrænser du skaden, som du kan gøre, hvis du ved en fejl downloader et program eller besøger en hjemmeside, der er inficeret af skadelig software.
Opdater din software – hver gang!
Mange computerbrugere får ikke opdateret deres software regelmæssigt. Vi kender alle sammen beskeden i højre hjørne om, at der nu er en opdatering klar til x eller y software, og vi har nok alle prøvet at klikke ”påmind mig senere”. Dette er dog en virkelig dårlig vane, da et af de største sikkerhedshuller på din PC er software, der ikke er opdateret. Når sådan et hul bliver opdaget, er producenterne af software hurtigt ude med en opdatering til softwaren, men hullet bliver altså kun lappet, såfremt man får installeret opdateringen.
I samme ombæring bør du slette software, som du ikke længere bruger, da du så slipper for at skulle tænke på at opdatere denne. Samtidig frigiver du også plads på harddisken.
Hør også hvordan vi kan hjælpe med bl.a. en politik for jeres IT-sikkerhed, datasikkerhed, Secure DNS og sikring af jeres e-mails.