Sådan kommer du i gang med Cloud

Et af tidens hotteste emner inden for dataopbevaring og -deling er cloud. Cloud storage er dog ikke et nyt fænomen, men nærmere ”gammel vin på nye flasker”. Begrebet dækker reelt blot over hosting, hvor serverne er placeret i et datacenter. Cloud er dog smart; det giver mulighed for, at dine medarbejdere nemt og enkelt kan dele filer på tværs af din organisation. Cloud er tillige fleksibelt, da det åbner op for, at en medarbejder praktisk talt kan arbejde overalt – så længe vedkommende har en trådløs enhed og en internetforbindelse. Bruger I en cloud-løsning er der derfor flere muligheder, end hvis I har jeres data opbevaret i et lokalt netværksmiljø (on premise).

Cloud er ikke bare cloud

Forvirringen kan være total, når først man begynder at tale om cloud-løsninger. Cloud er nemlig ikke bare cloud. Typisk skelner man imellem to forskellige typer: Public og private cloud. En public cloud-løsning er fx Dropbox, Google Drev og Microsoft Office365 (/OneDrive). Det er løsninger, hvor dine data ligger som én blandt mange, og hvor det praktisk talt er umuligt at finde frem til præcis den server, der har dine data stående. Dette gør også, at der kan være nogle udfordringer i forhold til opbevaring af persondata. Public clouds udmærker sig først og fremmest ved at være billige former for cloud-løsninger. Da der er flere virksomheder, der skal dele serverpladsen, er der lavere omkostninger forbundet med hver enkelt virksomhed. Niveauet for tilpasning er også lavere ved denne type af hosting, så det er en ”one-size-fits-all”, hvilket også er medvirkende til at reducere priserne.

[Cloud hosting] En private cloud derimod er hosting på en server, hvor du har fuld eksklusivitet. Du ved derfor, præcist hvor din data ligger. Det være sig både fysisk og digitalt. Med en private cloud-løsning får du et set-up, der er tilpasset nøjagtigt til jeres ønsker.

Foruden den større kontrol og tilpasning, får du med en private cloud også en større grad af datasikkerhed. Dels kan du forvente af din udbyder, at denne er compliant efter relevante iso-standarder, samt at dine data opbevares inden for EU’s ydre grænser (jf. persondatalovgivningen og EU’s Safe Harbor-aftale). Hos IT Relation overholder vi fx alle gældende regler på området og har en omfattende IT-dokumentation. Vores kunders data opbevares ikke blot inden for EU, men ligger på to lokationer i Hovedstadsområdet.

Det er selvsagt, at en private cloud er dyrere end en public cloud. Hvis du bekymrer dig om dine data, så er fordelene dog ikke til at komme udenom.

Hurtig fejlfinding

En af de væsentligste fordele ved en private cloud-løsning er, at du er sikker på at fejl på dine servere og i din software bliver lokaliseret og rettet hurtigt. Dette sikrer, at du ikke mister din data på grund af systemfejl mm. Dette kan også lade sig gøre på en on premise-løsning, men det forudsætter, at I har kompetente fagfolk inhouse eller har allieret jer med et eksperthus, der med kort varsel kan rykke ud og fejlsøge og –rette.

Øget sikkerhed

Når I vælger at hoste jeres miljø i et datacenter, så er det ofte langt mere sikkert, end hvis I fysisk har jeres servere ude ved jer selv. Der er højere sikkerhed omkring et professionelt datacenter, der alt andet lige skal være garant for hundredevis af kunders data. Du kan forvente, at der er en højere driftssikkerhed. Der er redundant (fejltolerant) strømforsyning og redundant internetforbindelse, så hvis der afbrydes det ene sted, så tager den anden over. Derudover er der fagfolk, der hele tiden vedligeholder miljøet, så hvis en harddisk eller ramblok sætter ud, bliver den skiftet med det samme. Det samme gør forældet hardware, så udstyret altid er opdateret.

Den fysiske sikkerhed i et professionelt datacenter er også bedre. Det er bl.a. sikret imod brand, og i tilfælde af brand er der foranstaltninger, der kvæler ilden uden at ødelægge serverne. På IT Relations datacenter sker dette ved at hæve indholdet af nitrogen i luften og så oxygen-indholdet samtidigt sænkes til 10 %. Denne løsning sørger også for, at eventuelle personer, der måtte være i nærheden af branden stadig kan ånde.

De fleste datacentre er i øvrigt luftafkølede. Gulvene er hævede og der er en konstant strøm af kold luft fra neden, der presser den varme luft op, hvilket modvirker overophedning.

Læs mere om Cloud-hosting

Du kan også læse mere om Shared og Dedikeret Hosting, managed hosting, Microsoft Azure og outsourcing.

keyboard_arrow_up