Sådan opdaterer du Java

Denne artikel omhandler, hvor du opdaterer Java. Java er et egentlig et programmering-sprog, der blev udviklet af computervirksomheden Sun i midten af 1990’erne. Det anvendes til at drive webtjenester og visse programmer. Tidligere var Java meget udbredt, da det virkede på tværs af alle platforme (Windows, Mac og Linux), men i dag bruges det mindre.

Har du overhovedet brug for Java?

Først og fremmest kan du spørge dig selv om du overhovedet har brug for Java? Tidligere var Java nødvendigt for at få adgang til f.eks. mange netbanker og skulle anvendes sammen med NemID, hvis du ville have adgang til offentlige hjemmesider. I 2014 gik NemID over til at benytte andre metoder til log ind, så det ikke længere er nødvendigt at anvende Java.

Du kan dog stadig have brug for Java, hvis du anvender bestemte hjemmesider eller applikationer. Det kan f.eks. være bestemte webtjenester eller programmer i din virksomhed – og det anbefales at holde programmet opdateret.

De fleste almindelige brugere vil dog ikke have brug for Java længere og de fleste nyere browsere understøtter ikke Java i de nyeste versioner. Det gælder for Google Chrome, Firefox og Microsoft Edge. Hvis du har brug for at få Java-understøttelse i din browser, kan du læse mere her.

Det anbefales faktisk af mange sikkerhedseksperter, at man helt afinstallerer Java, da Java er et af de programmer som oftest bliver brugt af virus og hackere. Hvis du ønsker at afinstallere Java, kan du finde læse mere nederst i denne artikel.

Sådan opdaterer du Java

Her får du en trin for trin vejledning i, hvordan du opdaterer Java på din computer.

Du kan hente den nyeste version af Java på denne side.
Klik på den version af Java, som passer til dit styresystem. Hvis du bruger Windows, har du flere muligheder:

Offline-versionen anvendes, hvis vil downloade hele programmet (det tager længere tid) og du skal vælge om du vil installere 32-bit og/eller 64-bit versionen af Java.
Online-versionen henter et installationsprogram og selve programmet hentes under installationen. Vi anbefaler, at du henter denne version, da den installerer alle nødvendige dele af programmet.

Hvis du anvender et andet styresystem, skal du klikke på den fil, der passer til dit styresystem.

Dialogboksen Filoverførsel vises, og du bliver bedt om at køre eller gemme downloadfilen.
Klik på Kør for at køre installationsprogrammet.
Hvis du vil gemme filen til senere installation, skal du klikke på Gem.

Vælg hvor filen skal gemmes og gem filen til dit lokale system. Tip: Gem filen til et kendt sted på din computer, for eksempel til skrivebordet.
Dobbeltklik på den gemte fil for at starte installationsprocessen.

Installationsprocessen starter. Klik på knappen Installer for at acceptere licensbetingelserne og fortsætte med installationen.

Oracle har samarbejde med virksomheder, der tilbyder forskellige produkter. Installationen kan give dig mulighed for at installere disse programmer, når du installerer Java. Når du har sikret, at de ønskede programmer er valgt, skal du klikke på knappen Næste for at fortsætte installationen.

Nogle få korte dialoger bekræfter de sidste trin i installationsprocessen; Klik på Luk i den sidste dialog. Dette vil afslutte Java installationsprocessen.

Du har nu opdateret Java.

Programmet indeholder selv en opdateringsfeature, så du fremover får notifikationer om nye versioner af Java.

4. Hvis du ser et program, som ikke bør åbnes, når din PC starter, skal du blot højreklikke og trykke “Deaktiver”. Dette gør, så programmer ikke længere starter op af sig selv, når du tænder din PC.

Afinstallation af Java

Hvis du ikke har brug for Java længere, anbefaler vi at du afinstallerer programmet fra din maskine. Følg vejledningen nedenfor for at afinstallere Java.

Du afinstallerer Java på samme måde som du afinstallerer andre programmer på din computer.

Windows 10:

Klik på Start
Vælg Indstillinger
Vælg System
Vælg Apps
Vælg “Java” fra listen af programmer eller søg efter det i søgefeltet
Klik på knappen Afinstaller. Dette starter afinstallationsprocessen

Windows 8:

Fra startskærmen skal du indtaste Kontrolpanel i søgefeltet. Vælg Kontrolpanel.
Når Kontrolpanel vises, skal du vælge Afinstaller et program fra kategorien Programmer.
Vælg det program, der skal afinstalleres, og højreklik derefter og vælg Afinstaller, eller klik på afinstalleringsfunktionen øverst på programlisten.
Klik på Ja for at bekræfte afinstallationen af ​​programmet.

Windows 7:

Klik på Start
Vælg Kontrolpanel
Vælg Programmer
Klik på Programmer og funktioner
Vælg det program, du vil afinstallere ved at klikke på det, og klik derefter på knappen Afinstaller.

Du skal muligvis have administratorrettigheder til at fjerne programmer.

Bemærk, at ældre versioner af Java kan vises i programlisten som J2SE, Java 2, Java SE eller Java Runtime Environment.

Afslutning

Hvis du bruger Java er det vigtigt at holde programmet opdateret, da det er et af hackernes og virusskabernes yndlingsmål. Det har (især tidligere) været fyldt med sikkerhedshuller. Det er dog de færreste, der har brug for Java i dag, da de fleste tjenester, der tidligere brugte Java, er gået over til andre metoder. Derfor anbefales det faktisk, at man helt afinstallerer programmet, så det ikke udgør en sikkerhedsrisiko.

Vil du vide mere, så kontakt IT Service Desk

Hør også hvordan vi kan hjælpe jer med at få det rigtige IT-udstyr. Vi kan også tilbyde IT-udstyr som både hardware-as-a-service (HaaS) og workspace-as-a-service (WaaS).

keyboard_arrow_up