Stor test: iPad Pro eller Surface Pro til arbejdsbrug

Da Surface Pro udkom for 3 år siden, blev det endelig muligt at erstatte sin PC med en tablet. Siden da er der løbet meget vand igennem åen, og Microsofts Surface Pro har fået skarp konkurrence fra både Samsung, Google Pixie og Apples nyligt lancerede iPad Pro.

Kan man bruge en tablet som sin primære enhed i sit arbejdsliv, og er det overhovedet muligt helt at erstatte PC’en med en håndholdt enhed? Hvis man vil gøre forsøget, hvilken tablet er i givet fald bedst?

Læs med her, hvor vi sammenligner Microsofts Surface Pro og Apples tilsvarende på en række parametre for at finde den bedste tablet.

Det handler om størrelsen

iPad Pro er lavet i aluminium og kommer i to størrelser, hvoraf den mindste måler 24 cm. i længden og den største lige over 30 cm.  Surface Pro derimod er lavet i bearbejdet magnesium og måler ca. 29 cm. Skærmstørrelserne er 12,9” og 12,3” på hhv. den store iPad Pro og Surface Pro.  Den mindre iPad Pro har en skærmstørrelse på 9,7”. Den er mere handy og nemmere at have med på farten, til møder mm.

iPad Pro er vejer ca. 50 gram mindre end Surface Pro og er samtidig også tyndere. Det er dog værd at bemærke, at Surface Pro har et USB-stik og en indbygget ”kick-stand”, så du kan sætte den på højkant.

Et billede siger mere end 1000 ord

Selvom Apples version af en arbejdstablet er større, så har Microsofts version overraskende nok en bedre skærm. Opløsningen er bedre og Surface Pro har marginalt flere pixels per tomme (hhv. 264 dpi og 267 dpi), og det samme er lysfølsomheden (372 nits og 382 nits). Ret skal dog være ret, og den mindste iPad Pro har en lysfølsomhed, der er bedre end de to andre. Den har samtidig et True Tone-display, der aktivt måler lysstyrken i rummet og tilpasser skærmen til dette. Det er en funktion, der mangler i de to andre modeller.

Går jeg klart igennem?

Med sine kun to højttalere, er det svært for Surface Pro, at hamle op med Apples iPad der har fire. Apple Pro leverer en overraskende fin lydoplevelse, taget i betragtning af at det blot er en tablet. Hvad enten du streamer fra YouTube eller deltager i et gruppeopkald over Skype, så er lyden klar og balanceret. De øverste to højtalere kontroller midt- og højfrekvenser og alle fire højtalere leverer bassen. Hvis du vender iPaden på hovedet, så er det de nu to øverste højtalere, der leverer midt- og højfrekvenserne. Smart tænkt.

Tilslutningsmuligheder

Surface Pro 4 har, i modsætning til Apples iPad Pro, både USB-A og USB-C indgang. Dette letter kommunikationen og data-deling på kontoret, og sikrer, at man kan tilslutte en USB-nøgle og tage sine data med sig, når man forlader kontoret. Apples iPad Pro har kun en lightning-indgang, som vi kender det fra iPhone og andre modeller af iPad'en. Selvom porte i vid udstrækning godt kan undværes i medarbejderens arbejdsliv, så er det helt klart en fordel, der taler for at vælge Surface Pro.

Skrivelyst

På begge tablets skriver man direkte på skærmen. Selvom begge skærme er vældigt responsive, så kan det blive et irritationsmoment i længden, da skrivearbejde går langsommere med touch. Produktiviteten er derfor lavere med en touch-skærm end med et egentligt tastatur.

Til begge tablets kan man dog tilkøbe et tastatur, og hvad enten du vælger den ene eller den anden model, kommer du ikke udenom at skulle investere i et rigtigt tastatur, hvis du vil bruge din tablet i flere timer dagligt. På Apples version sidder tasterne markant tættere på hinanden, og da tasterne er ”korte”, giver det en kedelig kliklyd for hvert tryk. På tastaturet til Surface Pro sidder tasterne tilpas langt fra hinanden til, at selv store, tykke fingre kan være med. De har en behagelig dybde, og det føles derfor som et ganske almindeligt tastatur.

Apples Smart Keyboard har i øvrigt ikke baggrundsbelysning som Surface-tastaturet har det, og det egner sig derfor ikke til at arbejde på i mørke stunder. Derimod er det vandafvisende.

Udvidet skrivelyst

Surface Pro har her den umiddelbare fordel. Der følger nemlig en lille pen med, som man kan bruge til at tegne og skrive med direkte på skærmen. Pennen er god og trykfølsom, men ved krævende tegneopgaver, kan man opleve en meget kort forsinkelse, fra man skriver, til det bliver vist på skærmen. Surface pennen har et (imaginært) viskelæder i bunden, som vi kender det fra skoleblyanterne, og når du er færdig med at bruge den, kan du hægte den fast på siden af skærmen, så den er lige ved hånden næste gang.

Apple Pencil koster 829 kr. på Apples hjemmeside. Det er den mest responsive og trykfølsomme af de to, og reagerer umiddelbart, som du skriver og tegner. Apple oplyser selv, at blyanten scanner underlaget 240 gange i sekundet, hvilket må siges at være nok til de fleste menneskers brug. Apple Pencil har en høj grad af sensitivitet, så du både kan tegne tynde og tykke streger afhængigt af, hvor hårdt du presser pennen mod skærmen. Ikke nok med det, så kan den også mærke vinklen, som du skriver med, og der er derfor højere mulighed for at udfolde sig kreativt med denne, end der er med Microsofts tilsvarende værktøj. Med andre ord virker pennen præcist, som en blyant gør det på et stykke papir.

Apples iPad Pro har også den fordel, at der er langt flere applikationer, der understøtter pennen. I skrivende stund er der mere end 300 slags i App store, heriblandt Paper (for sketching og layouts), Adobe Comp CC og Pixelmator (til redigering af billeder).

Applikationer

Det er svært at kåre en entydig vinder af denne kategori. Det afhænger helt af, hvad du har behov for. Der er tusindvis af applikationer, der er tilpasset iPaden, og i App Store finder du en hel sektion kun med apps til iPad (Amazing Apps for iPad Pro). Her finder du bl.a. de føromtalte applikationer, som du kan bruge med pennen samt meget, meget mere. Heriblandt Microsoft Office til iPad.

Selvom Office findes til iPad, så er det en lidt skrabet version, man får adgang til. Bl.a. kan du ikke arbejde med makroer i Excel, og du kan heller ikke samarbejde i realtid i et Word-dokument, som du kan på Windows.

Surface Pro har alle de populære desktop-applikationer, heriblandt Adobe-pakken til billed- og videobehandling samt Microsoft Office. Dertil kommer mere helstøbte løsninger af bl.a. Google Chrome-browseren og Firefox. Til iOS finder du desværre kun mobilversionerne af disse.

Hestekræfter

Til arbejdsbrug har man ofte brug for at kunne køre flere krævende programmer side om side. Det kan være, at man arbejder med databaseprogrammer, tunge CRM-systemer eller krævende billede- og videobehandling. Muskelstyrke (eller processorkraft) kan derfor meget vel være det vigtigste punkt i denne test.

iPad Pro er med sin A9X processor den hurtigste iPad til dato. Den kan uden problemer redigere to HD-videoer side om side på samme tid. Surface Pro kommer derimod med flere forskellige processorer, lige fra en m3 til en Core i5 og i7, og man kan derfor få det, som man har behov for. Nedenstående er baseret på Microsofts i5-version af Surface Pro.

Surface Pro har en mærkbart hurtigere performance end Apples iPad Pro. I et program som Geekbench 3, der måler den overordnede performance på en række parametre, scorer Surface Pro 6.811, imens den store Apple Pro scorer 5.296. I 3DMark Ice Storm, der måler grafikken, scorer Surface Pro 4 imponerende 60.424 imens Apple Pro scorer 32.920. Det er næsten dobbelt så højt.

Det er også værd at bemærke, at den testede Surface Pro har 128 GB harddisk, imens Apple Pro kun har 32 GB. For at få 128 GB diskplads, skal du betale ca. 1.400 kr. mere.

Strømforbrug

Kan en tablet holde til en hel arbejdsdag? Hvis dine arbejdsdage er på 8 timer, og du ikke har mulighed for at oplade undervejs, så er det ikke Surface Pro, du skal vælge. I en test, hvor begge tablets kontinuerligt er blevet brugt til at surfe på internettet med Wi-Fi aktiveret, holder Surface Pro kun strøm i lidt over 6 timer. iPad Pro derimod holder hele 10 timer og 53 minutter. Med andre ord kan du roligt lade opladeren ligge derhjemme, hvis du vælger Apples version af en tablet til professionel brug.

Konklusion

Det er ikke helt nemt at konkludere på, hvilken tablet der er bedst. Det afhænger entydigt af dine behov. iPaden excellerer på områder som batteri-levetid, tilgængelige applikationer og hvor godt tegneredskabet virker. Herudover har den generelt bedre lyd, hvilket man dog kan komme udenom ved at købe et par høretelefoner til sin Surface Pro.

Surface Pro har derimod et mere brugervenligt design, der både byder på indbygget USB-port og en ”kick-stand”, så tabletten kan stå i oprejst position. Herudover har den et mere komfortabelt tastatur og en bedre performance. Det indbyggede styresystem, Windows 10, giver dig en velkendt oplevelse, og er rigtig behændigt til især multitasking. Her bør det også nævnes, at det er muligt at tilkøbe en mus til Surface Pro, imens sådan en, endnu ikke findes til Apples iPad Pro.

I sidste ende handler det om, hvad du ønsker at bruge din tablet til, og hvilke behov du har i dit arbejdsliv. Hvis en stor skærm og mulighed for at udfolde sig kreativt er et must, så bør du anskaffe dig iPad Pro, men hvis du i højere grad vil have en tablet, der kan erstatte din PC, så er Surface Pro 4 et bedre bud.

Vil du vide mere, så kontakt os

Hør hvordan vi kan hjælpe jer med at få det rigtige IT-udstyr til virksomheden.. Vi kan også tilbyde it-udstyr-as-a-service i form af: hardware-as-a-service (HaaS) og workspace-as-a-service (WaaS).

keyboard_arrow_up